SPR:n ryhmä saapui torstaina Pakistanin tuhoalueelle

"Suomen Punaisen Ristin kolmen hengen logistiikkatiimi pääsi torstaina perille Mardaan, minne he perustavat Punaisen Ristin keskusvaraston avustustyötä varten. Mardan miljoonakaupunki sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Islamabadista pohjoiseen Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa, missä YK arvioi satojentuhansien ihmisten olevan veden saartamina.

Tiimin tehtävä on huolehtia siitä, että eri puolilta maailmaa tulevat avustustarvikkeet päätyvät apua tarvitseville.

"Tässä kriisissä on erityistä se, että se koskee käsittämättömän suurta ihmismäärää", kolmatta kertaa Pakistanissa avustustöissä olevaPauli Immonen kertoi torstaina. "Sehän on kuin Ruotsin ja Suomen väestöt yhteensä", hän konkretisoi.

Vaikka vesimassat rauhoittuisivat piankin, miljoonat ovat jo menettäneet kotinsa ja toimeentulonsa. "Pitkäaikaista apua tarvitaan siis loputtomasti."

Tilanne Mardanissa ei ollut erityisen huono, Immonen kertoi. Hänen mukaansa kaupungin ympäristöstä huomaa, että alueella on satanut rankasti, mutta tulvauhreja tai tuhoja he eivät olleet vielä nähneet, vain tulvivan Indusjoen.

Immonen muistuttikin, että Mardan on valittu keskusvaraston paikaksi juuri siksi, että se ei ole tulva-alueella, mutta riittävän lähellä niitä. Varaston pitää olla myös helpohkosti saavutettavissa Islamabadin lentokentältä ja Karachin satamasta.

Immonen ei vielä torstaina tiennyt, ottaako Punainen Risti helikopterit käyttöön avustustarvikkeiden toimittamiseen. Se riippuu tulevasta säästä.

YK on vedonnut kansainväliseen yhteisöön. Sen mukaan Pakistan tarvitsee apua lähes 360 miljoonan euron edestä."

Eeva Eronen / Helsingin Sanomat 13.8.2010

www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/SPRn+ryhm%C3%A4+saapui+torstaina+Pakistanin+tuhoalueelle/1135259299319


Suomen Punainen Risti lähettää kolme avustustyöntekijää Pakistanin tulva-alueelle

"Suomen Punainen Risti lähettää Pakistaniin kolme avustustyöntekijää auttamaan avun perille viemisessä. Ari Mäntyvaara, Pauli Immonen ja Stefan Simonsen lähtevät matkaan tänä iltana ja huomenna.

Suomalaisten ja tanskalaisten yhteisen logistiikan katastrofiyksikön tehtävänä on ottaa avustustarvikkeita vastaan ja toimittaa niitä eteenpäin jakoon tulva-alueille. Avunjakelutiimin kautta kulkevat kaikki Punaisen Ristin eri puolilta maailmaa lähettämät avustustarvikkeet teltoista ruokatoimituksiin.

Yksikön tehtävänä on perustaa päälogistiikkakeskus parin tunnin matkan päähän Islamabadista pohjoiseen, jossa Pakistanin Punaisen Puolikuun logistiikkakeskus tuhoutui aiemmin tulvissa. Tämän lisäksi yksikkö pystyttää useita jakelupisteitä tulva-alueille.

- Paikan päällä jo olevien Punaisen Ristin työntekijöiden mukaan avunkuljetukseen sopivia teitä jää koko ajan lisää tulvaveden alle. Tiimimme kartoittaa kaikki mahdolliset keinot avun perille saamiseksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara.

Avustustyöntekijöistä Simonsen vastaa varastokirjanpidosta ja toimii yhteyshenkilönä jakelutiimeihin. Immonen toimii Islamabadin lentokentällä vastaanottamassa saapuvia lentokoneita ja avustustarvikkeita sekä tekee yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa. Mäntyvaara toimii tiiminvetäjänä.

Avunjakelutiimin lisäksi Pakistaniin ovat matkalla terveydenhuollon ammattilainen Maritta Vuori sekä vuosia Pakistanissa aikaisemmin työskennellyt Pertti Salmela. Vuori on mukana kansainvälisen Punaisen Ristin arviointiryhmässä, jonka tehtävänä on kartoittaa todellinen avun tarve paikan päällä. Salmela puolestaan lähtee kansainvälisen Punaisen Ristin delegaation päälliköksi Islamabadiin.

Punaisen Ristin kansainvälisen avustustiimin mukaan tulva-alueella on tuhoutunut noin 270 000 kotia. Miljoonat ihmiset ovat humanitaarisen avun tarpeessa."

Suomen Punainen Risti 9.8.2010

www.redcross.fi/ajankohtaista/uutiset/fi_FI/logistiikkatiimi_Pakistaniin/

Lisätietoa SPR:n avustustyöstä Pakistanissa: www.redcross.fi/punainenristi/kansainvalinenapu/maat/fi_FI/pakistan/