www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Painelu+voi+riitt%C3%A4%C3%A4+elvytykseksi/1135259240293

 

"Elottomaksi menneen ihmisen selviytymismahdollisuudet ovat suunnilleen yhtä suuret, vaikka potilaalle annetaan perinteisen painelu- ja puhalluselvytyksen eli tekohengityksen sijasta pelkkää paineluelvytystä.

Tähän tulokseen päätyivät kaksi arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä heinäkuun lopussa ilmestynyttä tutkimusta. Myös aiemmissa tutkimuksissa on saatu samankaltaisia tuloksia.

 

Hyksin ensihoidon ylilääkärin Tom Silfastin mukaan puhalluselvytystä ei kannata antaa elottomalle, jos ensiapukurssin opetukset eivät ole muistissa.

Suomessa hätäkeskukset neuvovat jo nyt maallikoita antamaan tuupertuneelle vain paineluelvytystä. Oikeaa puhallustekniikkaa on vaikea opettaa puhelimessa, ja väärin tehty puhallus voi johtaa oksennusreaktioon.

Veteen uponneet, tukehtumisen uhkaamat ja onnettomuuden uhrit tarvitsevat silti aina myös puhalluselvytystä, Silfvast muistuttaa. Hengityksestä on huolehdittava myös, jos apu ei pääse potilaan luo nopeasti.

 

Toista heinäkuussa julkaistuista tutkimuksista tehnyt professori Märten Rosenqvist Tukholman Karoliinisesta instituutista toivoo, että tieto paineluelvytyksen tehosta madaltaa kynnystä ryhtyä elvytykseen.

Eurooppalaiset elvytyssuositukset uusitaan syksyllä. Niissä suositukset maallikon antamasta elvytyksestä voivat tutkimustulosten perusteella muuttua."

Lisää aiheesta:

Helsingin Sanomat 11.8.2010

Karolinska Institutetin tiedote tuloksista (ruotsiksi)

Amerikkalaistutkimuksen tiivistelmä NEJM:n sivuilla (englanniksi)